Ako ćemo iskreno, nije teško naći ukusniji napitak od kafe, jer ona, sama po sebi i nije nešto ukusna. Priznaćete da smo više ’navučeni’ na činjenicu da bez kafe ne možemo da započnemo dan, ili važan razgovor sa prijateljem/ prijateljicom… pritom, nema mnogo benefita na naš organizam.
️ Dok je situacija sa KAKAOM znatno drugačija
Miris, koji nas vraća u detinjstvo kada smo ga pili pred spavanje je prvi razlog, ponovnog, uvođenja ovog napitka u našu svakodnevnicu.

Za razliku od kafe, konzumiranje toplog kakaka se PREPORUČUJE NA PRAZAN STOMAK, jer se GVOŽĐE koje ova namirnica sadrži u velikoj količini, bolje apsorbuje na prazan želudac. Zato izbegavajte dodavanje mleka bogatih kalcijumom, jer se gvožđe u kombinaciji sa ovim mineralom slabije veže. Ako želite blaži ukus kakaa, koristite neka od biljnih mleka.
Pored navedenog, kakao: štiti kardiovaskularni sistem i srce, pospešuje rad moždane aktivnosti, snižava LDL holesterol, snižava krvni pritisak, pospešuje podizanje HDL holesterola, pomaže u regulaciji šećera u krvi zahvaljujući HROMU i bogat je MAGNEZIJUMOM.

I za kraj, ali ne i manje važno KAKAO JE IZVRSTAN I ZA PODIZANJE RASPOLOŽENJA JER POVOLJNO DELUJE NA HORMONE SREĆE, jer su u organskom kakau prirodno prisutni hormoni sreće dopamin i serotonin.
Da biste u kakau uživali više nego u kafi, pripremite ga na sledeći način (za 1 osobu):
- Šolju vode sipajte u džezvu i pustite da voda proključa
- Polovinu proključale vode vratite u šolju, a u drugu polovinu (koja se nalazi u džezvi) dodajte jaču kašičicu kakaa
- Držite džezvu na vatri dok smesa ne počne da peni
- Sklonite sa ringle i dodajte vodu iz šolje
- Vratite na ringlu do ponovnog vrenja
Vaš čarobni napitak je gotov Po želji dodati dekstrozu, i biljno mleko, za blaži, slađi, ali zdraviji ukus
Ko, od sutra, uvodi kakao u svoju dnevnu rutinu?